Ulosteideen jäljillä

Veli Pesonen | 14.04.2013

Ulosteides syntyi Vähän-Aasian Amastriissa 28 pnä maaliskuuta vuonna 1000 jKr. (vanhaa ajanlaskua). Lapsenpäästäjän merkintöjä: “Syntynyt P. Stefanoksen päivänä poika Ulosteides, vanh. Kyprianus, sotilas ja vaimo Horatia.”

Ulosteides lähti isänsä tavoin sotilasuralle. Konstantinopolin sotakoulussa munkit ja etevät tiedemiehet opettivat pojalle köydenpunontaa, Kreikan kieltä ja kulttuuria, arkkitehtuuria ja meritokratiaa. Ulosteides sai johdettavakseen laivan ja myöhemmin ollessaan kolmen neljättä vanha kokonaisen Bysantin laivasto-osaston kotisatamassaan.

Mustanmeren pohjoisrannoilta Bysantin rauhaa ja sivistystä hätyyttelivät hurjat varjagit, joiden peloton johtaja Skeidar oli uhannut valloittaa koko Vähän-Aasian ja tehdä lopun Bysantin ikuisesta valtakunnasta. Armon vuonna 1035 Ulosteides joutui meritaisteluun Skeidaria vastaan, minkä tuloksena jäi miehineen vangiksi ja kuljetettiin leiriin Tauricassa.

Skeidar ei antanut Ulosteideeta orjaksi koleereille vaan otti tämän huostaansa kotiopettajaksi. Skeidarille Ulosteides opetti kieltä sekä laskentoa.

Jöötinmaan herruus oli Pohjolassa vielä epävarma ja Kolme Kruunua toistaiseksi heikko. Skeidar lähetti Ulosteideen ylös Volgaa aina Uppsalaan ja kuningas Anundin hoiviin saakka. Anundin isä Knuut Skitkonug oli kärsinyt kirvelevän meritappion Tanskan Kruunulle Juutinraumassa eikä tämän ollut vara antaa toistua. Anund tarvitsi joukoilleen merisodankäynnin opastusta.

Uppsalan kimnaasissa säilytettävä annaali kertoo Ulosteideen, jonka nimi esiintyy muodossa Olåstaedius, auttaneen voitokkaan kaljaasin varustamisessa. Olåstaediusin kaljaasi seilasi Malmhaugista aina Kööpenhaminan tienoille saakka ja perimätiedon mukaan myös takaisin.

Ruotsissa Ulosteides nai Skamin jaarlin korean tyttären ja hänen poikansa jatkoivat isänsä tietä sotilasuralla sekä opillisella uralla.

Olåstaediusin karnaali pidettiin hänen kuolemansa muistojuhlana eikä hänestä sen koommin ole mitään kuultu.

Blogit, , , ,

Kommentoi

Trackback omalta sivultasi.