Syyntakeeton

Peloton | 28.03.2012

Minua on viime aikoin syytetty asioista, joihin olen täysin syyntakeeton. Syytökset liittyvät henkilöihin, jotka esiintyvät erityisesti lyhyemmissä teksteissäni. Kirjoitan siksi nyt puolustukseni jo ennakkoon myös tulevista sepustuksistani. Kun minusta huudetaan: Taas kerran se Peloton työnsi päänsä laskiämpäriin ja pärryyttää,  minä vastaan: Entä sitten?

On totta, että henkilöni ovat monesti yksinkertaisia ja heidän moraalinsa on vähintäänkin arveluttava. On myös totta, että heidän suunsa suoltaa painokelvotonta tekstiä, ja heidän tekojaan ei pitäisi kertoa kenellekään sellaisina kuin he tekonsa tekevät.

Kirjoissani esiintyy myös monia vajaamielisiä, neurologisesti vaurioituneita tai mieleltään järkkyneitä henkilöitä; monelle heistä on annettu jopa oma ääni, minäkertojan kaikki valta,  jolla he voivat lausua omia ruokottomuuksiaan tai sairaita fantasioitaan.

Mutta minkä minä heille mahdan, kysyn minä?

Jos todellisuus on niin kuin se on, mikä oikeus minulla olisi suodattaa siitä vain painokelpoinen aines esiin ja jättää muu ei-henkilöiden ei-toiminnaksi ei-fiktioon? Mikä oikeus minulla olisi pyyhkäistä heidät hihaan kuin räkä sieraimesta, että henki kulkee taas? –  Päinvastoin – Velvollisuuteni kirjailijana on kertoa kaikesta kaikki, antaa teistä jokaiselle tasavertaiset lauseet.

Jos se ahdistaa jotakin, niin tiedustelkoon syitä itseltään. Et sinä enkä minä voi valita kanssaihmistä;  Emmehän voi poissulkea itsestämmekään sitä, mikä tahtomattamme ja kuitenkin jokaisessa meissä on –  Rikkonaisia astioita olemme jokainen.

Tästä  kirjailijan on kirjoitettava, vuodettava niin kauan kuin nestettä riittää.

Ja uskokaa: Se ei ole ilo.

 

 

 

 

Blogit, ,

3 kommenttia

 1. Liisu kirjoitti:

  Nyt vaikuttaa siltä – kun lukee noita yläpuolella sydäntäriipaisevia kommentteja – että itse romaanin (Pelottoman kirjoittaman) neurologinen sivuhenkilö on astunut areenalle ja vuodattanut kaiken mitä hänen aivoissaan sattuu olemaan. Kaikkensa on hän antanut rikastuttaakseen lukijan mieltä! On arvostettavaa. Ja sillehän ei voi mitään, jos hän on vasta oppinut kirjaimet. Onhan joukossa tosi vaikeitakin ollakseen sopivia ko. henkilön suuhun, varsinkin, jos kyseessä on geenivirheen aiheuttama mutaatio.

  Viettäkäämme hiljainen hetki hänen yrityksensä muistolle.

  Mielestäni Peloton on löytänyt hyvän alun kirjansa tai novellinsa tai vain julkaisemansa tekstin aloitukseksi. Tulee olemaan tosi mielenkiintoista miten hän kuljettaa tuota älykkäästi ja hyväntahtoisesti valikoimaansa todella sekalaista ja hyvin kohtelemaansa joukkoa henkilöhahmoja tästä eteenpäin. Ainakin mahdollisuuksia moneen suuntaan on olemassa. Yksi jo ilmaantunut houkuttelevaksi esimerkiksi. Kaksikin. Vaikka se on tulkinnallinen juttu.

  Nuo välihuudot tuossa yläpuolella saattavat ollakin äärimmmilleen vietyjä kannustushuudahduksia, joista suurin osa vokaaleja on tippunut matkalla pois. Siis tuulen huuhtomaa kamaa. Sinällään hyvin mielenkiintoista. Mikä panee ihmisen yrittämään kaikkensa? Minkälainen on ihminen, joka haluaa väkisin tulla mukaan tähän juttuun, ainakin kommentoimaan sitä? Yksi syy voisi olla se, että hän tuntee katkeruutta ja pelkää jääneensä ilman huomiota. Toinen syy, että hän on rakastunut. Se, jos mikä sekoittaa pään keneltä tahansa. Myös geenivirheiseltä.

  Peloton osaa kyllä hoitaa homman kotiinpäin.

 2. Liisu kirjoitti:

  Peloton, tai joku muu, on poistanut ensimmäiset kaksi kommenttia, joten tuo minun puheeni niistä ovat nyt muistokirjoituksia.

  On surullista, että joku ihminen haluaa tieten tahtoen vaikeuttaa tämän sivuston pysymistä puhtaana spämmeistä, roskapostista.

  • Pasi Luhtaniemi kirjoitti:

   Kiitos Liisu tarkennuksestasi. Luin pitkään ensimmäistä kommenttiasi. Nyt olen helpottunut. Ilmeisesti minä vielä kuitenkin osaan kirjaimet. =)

Kommentoi

Trackback omalta sivultasi.